Wat is spouwmuurisolatie en wat zijn de kosten?

Spouwmuurisolatie wordt gedaan door gaten in de muur te boren en isolatiemateriaal in de spouw te spuiten. Dit is vaak glaswol of piepschuim. Een muur is opgebouwd uit twee wanden en de spouw is de holte die zich in de binnenkant van de muur bevindt. Hier gaat vaak veel warmte verloren. Door deze op te vullen wordt de muur door een minimale ingreep goed geïsoleerd. Je hebt er nauwelijks verbouwingskosten aan. Vergeleken met andere manieren van isoleren is dit de goedkoopste, maar de resultaten die je er mee bereikt zijn groot.

De kosten van spouwmuurisolatie

Het bedrag dat je uiteindelijk betaald hangt af van de aannemer, maar ook van het soort materiaal, het aantal arbeidsuren en BTW. De gemiddelde spouwmuurisolatie kosten zijn €15 euro per vierkante meter, maar dit kan dus hoger of lager uitpakken. Deze prijs is inclusief het materiaal, de arbeidskosten en de BTW. De kosten kunnen uiteen liggen van  €500 voor een klein appartement tot  €2500 voor een vrijstaande woning.

Wat zijn de voordelen van spouwmuurisolatie?

De prijs van dit type isolatie is laag, omdat het geen arbeidsintensieve klus is. Er is ook nauwelijks schade aan de muur en extra kosten blijven daardoor minimaal. Bovendien zijn de isolatiematerialen ook goedkoop. De investering die je doet verdien je over het algemeen terug binnen 4 jaar. Op een woning van gemiddelde grootte kan je per jaar €500 besparen op je energierekening.

Subsidie

Het is ook zeer de moeite waard om je gemeente te vragen of je subsidie kan ontvangen voor het isoleren van je huis. Er is sinds 2014 een nieuwe BTW berekening voor het aanbrengen van isolatie wat betekent dat je voor de arbeidskosten vaak geen 21 procent BTW betaalt maar 6 procent. De andere kosten komen hier niet voor in aanmerking. Omdat de arbeidskosten toch vaak de grootste uitgave zijn, kan dit dus een groot verschil maken.